Články
Pokud chceme posílit imunitu probiotiky, musíme do lékárny, nebo stačí otevřít ledničku? Jak si stojí "recepty našich babiček" v porovnání s "chemií"? Kysané přírodní produkty jsou podle vědců vhodným doplňkem jídelníčku, ale jejich působení ve střevech je překvapivě omezené.

Povědomí o významu střevního mikrobiomu pro lidské zdraví rychle roste. Široký výzkum v této oblasti otevírá donedávna netušené možnosti, jak důležité střevní bakterie ovlivňovat a co nejlépe je využít pro naše zdraví. Ukazuje se, že některé rady a postupy nejsou tak účinné, jak se myslelo. Některé potraviny, jako například fermentovaná zelenina a kysané mléčné produkty, jsou sice zdraví prospěšné, ale střevní mikrobiom mohou ovlivnit jen částečně. "Nevýhodou fermentovaných pokrmů je to, že většina mikroorganismů použitých při fermentaci není dostatečně charakterizována a popsána. Na rozdíl od probiotických kultur použitých v léčivech, kde je jasné, jaké bakterie a s jakým účinkem byly použity," popisuje profesor Robert Hutkins z University of Nebraska, který se tématem fermentování dlouhodobě zabývá.

Řada lidí je přesvědčena, že nejlepší péče o náš střevní mikrosvět je postavená na konzumaci fermentované zeleniny, ovoce nebo kysaných mléčných produktů, jakou jsou jogurty či kefíry. Fermentované potraviny totiž obsahují řadu prospěšných vitaminů a minerálů. Našemu střevnímu mikrobiomu však tyto potraviny dodávají jen určitý druh probiotických kultur, které ne vždy mají požadovaný terapeutický účinek. Některé fermentované potraviny mohou být dokonce určitým jedincům i nebezpečné. "Zejména kefír, kombucha nebo kimchi mohou obsahovat kultury, které jsou producenty biogenních aminů, což jsou látky, které mohou vyvolávat silné alergické reakce," uvádí doktorka
Manal Mohammedová z University of Westminster v Londýně.

Fermentované potraviny probiotika nenahradí

Podle studie publikované ve vědeckém časopise Biochemistry & Pharmacology jsou fermentované potraviny a kysané mléčné produkty vhodné pro zdravé lidi jako pravidelné zpestření jídelníčku. Autoři Meybodi a Mortazavia v ní tvrdí, že bohužel ne vždy je u těchto potravin jisté, že do střeva dodají potřebné množství probiotických kultur. Jde o to, že spousta zdraví prospěšných bakterií se zničí v žaludku a do střev vůbec nedorazí. To zajistí jen správně připravená lékárenská probiotika, která mají speciální ochranné obaly a bakterie dostanou bez porušení zdravé a funkční do střeva, kde mohou příznivě působit na naše zdraví. U fermentovaných potravin s obsahem přátelských kultur mléčného kvašení nekonzumujeme klinicky ověřené kmeny, které mají jasný terapeutický účinek. Kysané potraviny bychom si určitě měli pravidelně dopřávat už kvůli chuti, ale též jako vhodný doplněk pro zdravé zažívání, avšak kompletní probiotickou kúru střevům bohužel nezajistí. 


Zdroj: Týden.cz
Uložit nastavení
Předvolby uživatele cookies
Používáme soubory cookie, abychom vám zajistili co nejlepší zážitek z našich webových stránek. Pokud používání souborů cookie odmítnete, nemusí tyto webové stránky fungovat podle očekávání.
Přijmout vše
Odmítnout vše
Analytics
Nástroje používané k analýze dat pro měření efektivity webových stránek a pochopení jejich fungování.
Google Analytics
OK
Odmítnout